Bild
Tvp dietiststudenter i en korridor på en vårdavdelning
Totalt 38 dietiststudenter kartlade undernäring bland patienter på fyra sjukhus, i samarbete med legitimerade dietister.
Foto: Dietistprogrammet
Länkstig

Dietiststudenter undersökte undernäring på sjukhus

Publicerad

I början av november uppmärksammades undernäring inom vården under den internationella Malnutrition Awareness Week. Studenter från dietistprogrammet besökte sjukhuspatienter för att kartlägga deras näringsstatus och behov.

Wilma Ebenholm Pettersson, som går näst sista terminen på dietistprogrammet i Göteborg, var en av 38 studenter som genomförde kartläggningen. Hon besökte patienter på kirurgiavdelningen på Kungälvs sjukhus. För henne var det en mycket positiv och lärorik upplevelse:

– Det kan finnas många olika anledningar bakom undernäring. Det blev tydligt för mig under dagen på sjukhuset att man verkligen måste arbeta personcentrerat, för alla behöver inte samma sak. Vissa behöver specifika råd, andra behöver mer generella tips och tricks, berättar Wilma.

Bricka med lunch i matvagn på en vårdavdelning.
Bricka med lunch i matvagn på en vårdavdelning.
Foto: Dietistprogrammet

Varannan patient drabbad

En person som lider av undernäring går ner i vikt, får brist på näringsämnen och problem med att musklerna bryts ner. Personen kan också drabbas av ökad infektionskänslighet och få ett större vårdbehov som kan ge längre vårdtider och högre dödlighet.

Undernäring inom vården är mycket vanligt. Enligt en aktuell översiktsartikel i tidskriften New England Journal of Medicine är uppemot hälften av alla patienter som är inlagda på sjukhus och andra vårdinrättningar undernärda.

Två studenter tillsammans i vårdavdelningens kök.
Wilma Ebenholm Pettersson tillsammans med sin kurskamrat Ann-Sofie Larsson i vårdavdelningens kök.
Foto: Dietistprogrammet
Bild
Bild av Wilma Ebenholm Pettersson
Wilma Ebenholm Pettersson tar dietistexamen till sommaren.
Foto: Privat

– Undernäring är en komplex fråga, som kan ha många orsaker och olika lösningar. Det kan också vara svårt i vården att göra rätt riskbedömning. Det kändes bra att få bidra med ett underlag som ger möjlighet för avdelningen att utvärdera sitt arbete med undernäring, säger Wilma Ebenholm Pettersson.

Bidrar till bättre vård

Efter en förberedande workshop fick studenterna intervjua patienter på en vårdavdelning med frågor om bland annat viktnedgång, aptit, hur stor portion mat patienten ätit till lunch samma dag, och om de serverats mellanmål. Avdelningarna hade förberett och valt ut patienter som var lämpliga att ta emot besök av studenterna.

Flera dietiststudenter sitter framför datorer och matar in svar från intervjuer
Studenter matar in svaren från de strukturerade intervjuerna.
Foto: Dietistprogrammet
Bild
Bild av Jenny van Odijk
Jenny van Odijk, universitetslektor på Institutionen för medicin.
Foto: Josefin Bergenholtz

Förutom att studenterna får öva i sitt möte med patienter ger kursmomentet lärdomar för vården, berättar universitetslektor Jenny van Odijk:

– De svar som studenterna samlat in kommer nu att sammanställas anonymt och avdelningarna kan sedan utifrån resultatet få förslag på förbättringsarbeten för att minska problemet på de aktuella avdelningarna. Så samarbetet ger dels studenterna inblick i den kliniska verksamheten och dietister och vårdavdelningar ett redskap för att utvärdera och möjligen förbättra undernäring i vården.

Momentet planeras vara ett återkommande samarbete mellan dietistprogrammet och sjukvården.  I år deltog dietister från Kungälvs sjukhus, Alingsås lasarett samt Sahlgrenska Universitetssjukhuset (Östra sjukhuset och Sahlgrenska).


Publicerad av:
Sahlgrenska akademin